Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak pek, esnek ve hafif bir örgüda olmalı, şiddetli bir aromaya ve organize yanmayı sağlamlayacak cihetıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf berrak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı faziletli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler bile birfena bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer çın bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada lezzet maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. kül hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve derunime anık sarmak derunindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin mefkûre rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri beyninde derunilen bir puro mefkûre rutubet bileğerlerinde deruniliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakarak oldukça munis ve derunilebilir en tam bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken gayrı bir nefer bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir ölçü bulunduğunu ve asla derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk rutubet ayrımı beyninde gidip gelmeden kamu aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğanlayışimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet bileğerleri neyi bileğanlayıştirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan allıkınan aroma artar, yaman azalır ve derunimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça yaman artar, derunimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna hin ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en dobra ölçü bu ve bu bileğerde derunmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül yaklaşık 6 ay içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tevdi üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan özgür olmadığı derunin muayyen bir hin içinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu janr bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca lüks sıcaklık bileğanlayışimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet değeri sağlamak derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ölçü iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek vasatı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz faziletli rutubet evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in sürekli ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile omuz omuza yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en dobra yöntem olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faziletli rutubet bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir rutubet değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.